Σαν σήμερα: Πέθανε ο σπουδαίος Freddie Mercury


Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας. 


Το πραγματικό του όνομα ήταν Farrokh Bulsara. Οι γονείς του ήταν ινδικής καταγωγής, με τον μικρό Freddie να περνάει τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.

Σε ηλικία 12 ετών θα ξεκινήσει μαθήματα πιάνου στην Ινδία, όπου φοιτούσε σε οικοτροφείο αρρένων. Ο διευθυντής του σχολείου ανακάλυψε το ταλέντο του και προέτρεψε τον ίδιο και τους γονείς του, να αφιερωθεί στη μουσική. Στις αρχές του 1964, η οικογένεια επιστρέφει στη Ζανζιβάρη, αλλά η βίαιη επανάσταση που ξέσπασε δεν θα τους κρατήσει για πολύ εκεί.


@loudersound.com

Όταν έγινε 18, η οικογένεια μετακομίζει στην Αγγλία, όπου ο Freddie θα ασχοληθεί για τα καλά με τη μουσική. Από το 1970, ύστερα από συμμετοχές σε πολλά συγκροτήματα, θα ιδρύσει τους «Queen», μαζί με τον Brian May και τον Roger Taylor. Ένα συγκρότημα που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ροκ μουσικής.

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφορεί το 1973, έχοντας το όνομα του συγκροτήματος. Το κοινό άρχισε να λατρεύει ήδη τους «Queen», όχι μόνο για το ιδιαίτερο στυλ τους αλλά και για τη «μαγική» φωνή του τραγουδιστή. Τα επόμενα άλμπουμ «Queen II» και «Sheer Heart Attach» θα γίνουν επίσης μεγάλες επιτυχίες.

Το μεγάλο μπαμ έγινε με την κυκλοφορία του θρυλικού δίσκου «A Night at the Opera». Για την ακρίβεια έγινε λίγο πριν την κυκλοφορία του. Κι αυτό γιατί το συγκρότημα εμπιστέφτηκε ένα τραγούδι στον φίλο και ραδιοφωνικό παραγωγό Kenny Everett, ο οποίος ξετρελάθηκε τόσο μαζί του, που το έπαιξε δεκάδες φορές στην εκπομπή του, χωρίς την άδεια των «Queen». Ο κόσμος το λάτρεψε και το έψαχνε παντού, όμως ήταν ακυκλοφόρητο. Το τραγούδι αυτό ήταν το «Bohemian Rhapsody», που εκτόξευσε τον δίσκο όταν κυκλοφόρησε στο No1 των charts. Πολύ αργότερα, το συγκεκριμένο τραγούδι θα ανακηρυχθεί το «τραγούδι της χιλιετίας» από το Guiness Book of Records.

O Chris Smith, o φίλος του Mercury που έπαιζε πλήκτρα στην μπάντα Smile, αναφέρει ένα περιστατικό από εκείνη την εποχή, λίγο πριν τη μεγάλη επιτυχία. Ο Freddie Mercury συνήθιζε να λέει ότι θα γίνει rock star, αλλά κανένας τότε δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά. Μια νύχτα και ενώ καθόταν στην αγαπημένη του παμπ, φαινόταν λίγο απογοητευμένος. Ο Smith τον ρώτησε τι έχει. Ο Mercury σηκώθηκε αργά και κουνώντας το κεφάλι είπε: «Δεν θα γίνω rock star...Θα γίνω θρύλος». 

Κι έτσι και έγινε...

Την δεκαετία του ’80, οι Queen απολαμβάνουν την δόξα. Τα άλμπουμ «Jazz», «The Game», «Hot Space» και «The works» θα γίνουν επίσης επιτυχίες, με τα τραγούδια που έγιναν hit να πληθαίνουν όλο και περισσότερο.

Το 1985, οι Queen θα συμμετάσχουν στο Live Aid μαζί με την αφρόκρεμα της ροκ και της ποπ μουσικής. Ο γιατρός του είχε συστήσει να μην τραγουδήσει λόγω ενός προβλήματος στον λαιμό του, όμως ο Freddie βγήκε και έδωσε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και συγκινητικές συναυλίες στην ιστορία.

Στην μουσική, ο Freddie Mercury ήταν ανοικτός σε όλα. Έτσι ήταν όμως και στα εpωτικά του, έχοντας επαφές και με τα δυο φύλα. Περισσότερο με άνδρες. Εκείνη την εποχή ο Mercury, όπως λένε οι φίλοι του, έλεγε πως κάνει «τα πάντα, με τους πάντες». Η θανατηφόρα αρρώστια του AIDS είχε κάνει την εμφάνισή της και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, ειδικά στους ομοφυλόφιλους, με τον κόσμο να μην είναι πολύ ενημερωμένος. Το 1987, ο Mercury μαθαίνει ότι πάσχει από AIDS αλλά δεν το ανακοινώνει.

Παρόλο που το 1989, οι Queen θα βγάλουν το άλμπουμ «The Miracle», δεν θα κάνουν περιοδεία, με την ασθένεια να έχει καταβάλλει τον τραγουδιστή. Στα video clip εμφανιζόταν αδυνατισμένος και κουρασμένος.

Φίλοι και γνωστοί αναφέρουν ότι ο Mercury υπήρξε πολύ γενναίος και το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να τραγουδάει. Το 1991, οι Queen θα κυκλοφορήσουν τον δίσκο «Innuendo», που σημαίνει «υπονοούμενο». Το τραγούδι «The Show Must Go On», θα ληφθεί από όλους σαν το αποχαιρετιστήριο του. Και ίσως ήταν. Αν ήταν, υπήρξε ο ιδανικότερος αποχαιρετισμός.

Την ίδια χρονιά, στις 24 Νοεμβρίου ο Freddie Mercury άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 45 ετών. Μια μόλις ημέρα πριν είχε ανακοινώσει πως πάσχει από AIDS. Η θρυλική του μορφή και η «μαγική» του φωνή, είναι τεράστιο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της ροκ. Το άγαλμά του κοσμεί την πόλη του Μοντρέ στην Ελβετία, όπου ο Mercury μαζί με τους Queen είχε περάσει αρκετό χρόνο ηχογραφώντας τραγούδια που ακούγονται μέχρι και σήμερα...