Η μοναδική αυθεντικότητα του πρωταθλητή μας στο άλμα εις μήκος, η πραότητα και η έκρηξή του τον οδήγησαν σε μια ακόμα καλύτερη, «αποστομωτική» παγκόσμια επίδοση
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι πάντα πράος, ίσως και κάπως βαριεστημένος
Κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο κι έχει ύφος ανθρώπου που απλά περιμένει στην ουρά του ΑΤΜ τράπεζας. Δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά κανείς για να καταλάβει ότι, για να φτάσει στο σημείο μιας τέτοιας έκρηξης ο ολυμπιονίκης κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, και μάλιστα δημοσίως, έχει το δίκιο με το μέρος του.Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η προσφορά των παραγόντων στον παγκόσμιο αθλητισμό, ειδικά όσων δεν έχουν φορέσει ποτέ… σορτσάκι σε αγωνιστικό χώρο, είναι συζητήσιμη. Για να δικαιολογήσουν τη συνήθως ιδιοτελή παρουσία τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους αθλητές, παρά λύνουν. Εφευρίσκουν δυσνόητους, συχνά άχρηστους, κανονισμούς που σχεδόν πάντα βρίσκουν αντίθετους τους πρωταγωνιστές που χύνουν ιδρώτα κάθε μέρα για μια επίδοση.
Πριν από εννέα ημέρες ο Τεντόγλου έκανε άλμα στα 8,40 μ., κορυφαία επίδοση στον κόσμο για φέτος. Προχθές, η Παγκόσμια Ομοσπονδία θεώρησε «παράτυπα» τα παπούτσια που φόρεσε σε εκείνον τον αγώνα και ακύρωσε την επίδοση. Ολοι οι αθλητές γνωρίζουν ότι σε κανένα αγώνισμα δεν προκύπτει πλεονέκτημα από ένα απλά διαφορετικό αθλητικό παπούτσι. Ολοι, εκτός από τους γραφειοκράτες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.
Προχθές Τετάρτη, ο ολυμπιονίκης έκανε για πρώτη φορά στην καριέρα του μια οργισμένη ανάρτηση, στρεφόμενος ευθέως κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, γνωρίζοντας ότι μπορεί να έχει αντίποινα για τη δημόσια κριτική του. Δήλωσε αηδιασμένος, με τους αθλητές να τον υποστηρίζουν: «Πιστεύω πως θα έπρεπε να έχετε ανθρώπους με σχετική εμπειρία στο άθλημα. Είμαι αυτός που πηδά. Θέλω να φοράω αυτό που είναι άνετο και ασφαλές. Δεν με νοιάζει για την επίδοσή μου με άλμα στα 8,40 μ. Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω. Απλά είναι άδικο. Είμαι αηδιασμένος».
Ομως δεν ήταν τελικά αυτή η απάντηση του Τεντόγλου. Η πραγματική απάντηση ήρθε πάλι προχθές, αλλά όχι με… γραπτά. Στο σκάμμα του αγώνα. Λίγες ώρες μετά την ανάρτησή του πήρε μέρος σε μίτινγκ στο Λιεβέν. Εκανε 8,41 μ.! Με τα παπούτσια που… άρεσαν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία πήδηξε έναν πόντο μακρύτερα. Η επίδοση έγινε στο τέταρτο άλμα του. Τότε ακριβώς, κι ενώ είχε δικαίωμα για δύο προσπάθειες ακόμα, σταμάτησε τον αγώνα του κι έφυγε. Είχε αποδείξει όσα ήθελε!
«Μην τον τσιγκλάτε πολύ…»
Ο κόσμος, εκστασιασμένος, άρχισε να τον αποθεώνει στα social media. Ο ίδιος ανταπέδωσε για το κύμα στήριξης που είχε εισπράξει όλη τη μέρα: «Ελληνες, είστε οι μεγαλύτερες παικτούρες σε όλη την Ευρώπη». Ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι δήλωσε περήφανος ότι «είναι ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή και με την τσαντίλα πηδάει καλύτερα. Γι’ αυτό μην τον τσιγκλάτε πολύ».
Πράγματι, ο Τεντόγλου είναι ένα ξεχωριστό παιδί. Εχει τον δικό του τρόπο σε όλα, όχι μόνο στους αγώνες. Οταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο νίκησε στο τελευταίο άλμα δήλωσε σαν να μην τρέχει τίποτα: «Είπα στο τέλος να κάνω ένα χαλαρό αλματάκι». Νωρίτερα είχε κάνει εμφάνιση στην παρουσίαση των αθλητών με μαύρο γυαλί και χαλαρό στιλ, σαν να πήγαινε για καφέ. Επειτα από τη νίκη του είπε, με ταπεινότητα και σεβασμό: «Δεν έπρεπε να κερδίσω εγώ σήμερα, έπρεπε να κερδίσει ο Ετσεβερία».
Οταν ήταν 20 χρονών, στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου, αντί να πανηγυρίσει τη νίκη του επέστρεψε στο σκάμμα για να δείξει τον σεβασμό του στη θρυλική Γερμανίδα άλτρια, δις χρυσή ολυμπιονίκη Χάικε Ντρέσλερ, που ήταν εθελόντρια στη διοργάνωση. Της φίλησε το χέρι και αποχώρησε, με την Ντρέσλερ αποσβολωμένη από τη συμπεριφορά του Ελληνα άλτη.
Με βαθιά αίσθηση του χιούμορ, μια απίθανη χαλαρότητα κι αυθεντικότητα, αλλά κι εντελώς ασυνήθιστη για αθλητή ψυχραιμία, όταν όλος ο κόσμος γύρω του… καίγεται, ο χαρισματικός Τεντόγλου έχει κατακτήσει τις καρδιές των Ελλήνων, όπως και πολλών φιλάθλων στο εξωτερικό. «Μου αρέσει που είμαι έτσι, δεν θεωρώ ότι είναι λάθος. Βαριέμαι μερικές φορές. Βαριέμαι τις βραβεύσεις, για παράδειγμα. Βασικά, όχι. Δεν είναι ότι τις βαριέμαι, αλλά δεν είναι η δουλειά μου αυτή, να πάω να βγάλω μια ομιλία κάπου», είπε σε συνέντευξη.
Μόλις στα 24 του έχει κατακτήσει χρυσά μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Τού λείπει μόνο το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού. Τον περασμένο Ιούλιο έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση κι αυτής της διάκρισης, στο Ορεγκον. Ηταν πρώτος, αλλά στην τελευταία προσπάθεια ο αντίπαλός του τού άρπαξε την μπουκιά από το στόμα. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Τεντόγλου δήλωσε: «Καλύτερα που έχασα, θα ήταν ντροπή να κερδίσω σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με άλμα 8,32 μ.».
Ο τρόπος που σκέφτεται έχει μεγαλύτερο βάθος από ένα παιδί της ηλικίας του. Στα 22 του, κι όταν οι περισσότεροι αθλητές τοπ επιπέδου κάνουν ρομποτικές κινήσεις, έλεγε: «Το μυαλό μου δίνει διαρκώς εντολές στο σώμα μου, δεν σταματάω να το κάνω αυτό στον αγώνα και στην προπόνηση. Σκέφτομαι συνέχεια, δεν κάνω ποτέ μηχανικές κινήσεις».
Ο Γρεβενιώτης άλτης έχει ήδη τόσες διακρίσεις, που, αν συνεχίσει έτσι, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα θεωρείται ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής στίβου όλων των εποχών κι ένας εκ των σπουδαιότερων στο άλμα εις μήκος παγκοσμίως. Ομως, πάνω από τα μετάλλια και το αθλητικό ταλέντο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα ειλικρίνειας, γνησιότητας και υγείας που αφήνει. Μοναδικός!
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Εχει μικρασιατική καταγωγή. Πήγαινε σε μουσικό σχολείο και ως έφηβος είχε ως χόμπι το παρκούρ. Αρχισε τον στίβο στα 15 και αργότερα συνεργάστηκε με τον κορυφαίο προπονητή Γιώργο Πομάσκι. Από τις πρώτες του εμφανίσεις έκανε πανελλήνιο ρεκόρ παίδων στο άλμα εις μήκος και στα 17 του κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Η πρώτη διάκρισή του σε επίπεδο ανδρών ήταν στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου το 2018, όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Συνολικά έχει κατακτήσει επτά χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού, Ευρωπαϊκό Κλειστού (2) και Ανοιχτού (2), Ευρωπαϊκό κάτω των 23, συν ένα αργυρό στο Παγκόσμιο Ανοιχτού Στίβου.